Santa Cruz – Projekt spełniający oczekiwania wymagającego inwestora

Santa Cruz to dom, który powstawał z zamierzeniem spełnienia oczekiwań wymagającego klienta. W domu tym miała zamieszkać 4 osobowa rodzina z zachowaniem wygody oraz przestrzeni dla każdego z domowników.

Pani domu zależało na pomieszczeniach takich jak: osobna łazienka i garderoba przy sypialni oraz pralnia z suszarnią na piętrze domu. Istotne było także zaprojektowanie kuchni otwartej na salon, a zarazem wizualnie stanowiącej osobne pomieszczenie oraz jadalni z możliwością wyjścia na taras. Wymagania pana domu były raczej natury ekonomicznej: zwarta bryła budynku, garaż dwustanowiskowy z dużym pomieszczeniem gospodarczym na sprzęt ogrodowy oraz sportowy (narty, rowery). Ostatni warunek to przestronny pokój na domowy gabinet i pokój gościnny zarazem. Elewacja domu miała być nowoczesna i pasować do dzielnicy, w której w przeważającą część stanowią domy z dachami dwuspadowymi o tradycyjnej architekturze. Wspólny warunek inwestorów to osobna łazienka dla dzieci.

Architekci, projektując dom Santa Cruz, zaproponowali trzy wersje domu i tak powstały projekty Ohrid i Jamajka. Ostatecznie inwestorzy zdecydowali się na wersję Santa Cruz. Dom został przykryty dwuspadowym dachem a jego bryła urozmaicona wykuszem. Strop nad garażem pełni funkcję tarasu dostępnego z sypialni rodziców. Na parterze domu, zaraz za przestronną strefą wejściową, zaprojektowano pokój do pracy – pokój gościnny. Następnie kuchnia – funkcjonalna z dużymi narożnymi oknami i widokiem na ogród, a ponadto, otwarta na jadalnię, natomiast od salonu oddzielona ścianą z narożnym kominkiem. Z drugiej strony na ścianie kominka umieszczono wysokie szafy idealne jako domowa spiżarnia. Przy takim układzie codzienny „rozgardiasz” w kuchni jest niewidoczny w salonie. Jadalnia została zaprojektowana z możliwością wyjścia na boczny taras, poprzez przesuwane drzwi. W letnie dni taras staje się przedłużeniem jadalni i tworzy jedną przestrzeń. Usytuowanie kuchni blisko wyjścia na taras usprawnia inwestorom organizację przyjęć ogrodowych w licznym gronie przyjaciół i rodziny. Garaż dwustanowiskowy umieszczony został częściowo w bryle budynku, tak aby ograniczyć wielkość tarasu. Architektom udało się również zaplanować duże pomieszczenie gospodarcze tuż za garażem, na sprzęt ogrodowy i sportowy.

Na poddaszu użytkowym, starając się spełnić oczekiwania klienta, zaprojektowano dla gospodarzy przestronną sypialnię z osobną łazienką i garderobą oraz wyjściem na taras. Dla dzieci przewidziano dwie sypialnie z widokiem na ogród oraz własną łazienką dostępną z korytarza. Pralnia na piętrze to efekt dotychczasowych doświadczeń inwestorów, dla których usytuowanie tego pomieszczenia w sąsiedztwie łazienek jest zdecydowanie praktyczniejsze.

Pomysły na projekt elewacji uwzględniały użycie różnych materiałów. Ostatecznie wybrany został projekt elewacji z grafitowymi płytami elewacyjnymi i drewnem. Ich układ podkreśla wyróżniające się w bryle domu: wykusz i garaż. Pomiędzy oknami na poddaszu oraz we wnękach okiennych znajdują się drewniane akcenty. Całości dopełniają pergole nad tarasem od strony ogrodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *