Logowanie:

Santa Cruz - projekt spełniający oczekiwania wymagającego inwestora.

Santa Cruz to dom, który powstawał z zamierzeniem spełnienia oczekiwań wymagającego klienta. W domu tym miała zamieszkać 4 osobowa rodzina z zachowaniem wygody oraz przestrzeni dla każdego z domowników.

Pani domu zależało na pomieszczeniach takich jak: osobna łazienka i garderoba przy sypialni oraz pralnia z suszarnią na piętrze domu. Istotne było także zaprojektowanie kuchni otwartej na salon, a zarazem wizualnie stanowiącej osobne pomieszczenie oraz jadalni z możliwością wyjścia na taras. Wymagania pana domu były raczej natury ekonomicznej: zwarta bryła budynku, garaż dwustanowiskowy z dużym pomieszczeniem gospodarczym na sprzęt ogrodowy oraz sportowy (narty, rowery). Ostatni warunek to przestronny pokój na domowy gabinet i pokój gościnny zarazem. Elewacja domu miała być nowoczesna i pasować do dzielnicy, w której w przeważającą część stanowią domy z dachami dwuspadowymi o tradycyjnej architekturze. Wspólny warunek inwestorów to osobna łazienka dla dzieci.

Architekci, projektując dom Santa Cruz, zaproponowali trzy wersje domu i tak powstały projekty Ohrid i Jamajka. Ostatecznie inwestorzy zdecydowali się na wersję Santa Cruz. Dom został przykryty dwuspadowym dachem a jego bryła urozmaicona wykuszem. Strop nad garażem pełni funkcję tarasu dostępnego z sypialni rodziców. Na parterze domu, zaraz za przestronną strefą wejściową, zaprojektowano pokój do pracy - pokój gościnny. Następnie kuchnia - funkcjonalna z dużymi narożnymi oknami i widokiem na ogród, a ponadto, otwarta na jadalnię, natomiast od salonu oddzielona ścianą z narożnym kominkiem. Z drugiej strony na ścianie kominka umieszczono wysokie szafy idealne jako domowa spiżarnia. Przy takim układzie codzienny „rozgardiasz” w kuchni jest niewidoczny w salonie. Jadalnia została zaprojektowana z możliwością wyjścia na boczny taras, poprzez przesuwane drzwi. W letnie dni  taras staje się przedłużeniem jadalni i tworzy jedną przestrzeń. Usytuowanie kuchni blisko wyjścia na taras usprawnia inwestorom organizację przyjęć ogrodowych w licznym gronie przyjaciół i rodziny. Garaż dwustanowiskowy umieszczony został częściowo w bryle budynku, tak aby ograniczyć wielkość tarasu. Architektom udało się również zaplanować duże pomieszczenie gospodarcze tuż za garażem, na sprzęt ogrodowy i sportowy.

Na poddaszu użytkowym, starając się spełnić oczekiwania klienta, zaprojektowano dla gospodarzy przestronną sypialnię z osobną łazienką i garderobą oraz wyjściem na taras. Dla dzieci przewidziano dwie sypialnie z widokiem na ogród oraz własną łazienką dostępną z korytarza. Pralnia na piętrze to efekt dotychczasowych doświadczeń inwestorów, dla których usytuowanie tego pomieszczenia w sąsiedztwie łazienek jest zdecydowanie praktyczniejsze.

Pomysły na projekt elewacji uwzględniały użycie różnych materiałów. Ostatecznie wybrany został projekt elewacji z grafitowymi płytami elewacyjnymi i drewnem. Ich układ podkreśla wyróżniające się w bryle domu: wykusz i garaż. Pomiędzy oknami na poddaszu oraz we wnękach okiennych znajdują się drewniane akcenty. Całości dopełniają pergole nad tarasem od strony ogrodu.

logo

Dane kontaktowe

telefon: +48 71 740 50 10
email: biuro@slonecznedomy.pl

GODZINY OTWARCIA
poniedziałek - piątek: 08:00 - 17:00

PinterestFacebook
Zapisz się do newslettera
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij