Dobry blat, czyli jaki?

To tutaj krzyżują się drogi wszystkich domowników. To tutaj powstają kulinarne cuda. I to tutaj najczęściej zaczynamy dzień. Kuchnia to przestrzeń, której aranżacja jest zwykle priorytetem przy urządzaniu domu. Blat jest natomiast tym elementem, który bardzo przyciąga wzrok. Jaki wybrać i czym się kierować? Mamy dla was kilka porad.

Dobry blat powinien być przede wszystkim… trwały, czyli odporny zarówno na wilgoć, jak i na wysoką temperaturę. A także oczywiście na zarysowania. Zanim dokonasz wyboru, poznaj zalety i wady każdego rozwiązania. A wachlarz możliwości jest tu spory. Na rynku są blaty drewniane, metalowe, szklane, kamienne i z płytek. Jedną z tańszych opcji i jednocześnie z zachowaniem tych podstawowych stawianych blatom wymagań – takich jak odporność na wysokie temperatury, zabrudzenia czy ścieranie – jest blat z płyt laminowanych lub MDF-u. Ważne, by po przycięciu zabezpieczyć jego krawędzie listwą, np. metalową lub akrylową. Jeśli blat jest przy zlewozmywaku, konieczne będzie uszczelnienie przestrzeni między nimi silikonem.

Kuchnia bukiem i dębem pachnąca

Blaty drewniane mają wciąż całą rzeszę zwolenników. I nic w tym dziwnego, pasują bowiem i do współczesnych aranżacji, i do tych tradycyjnych. W tych nowoczesnych wnętrzach sprawdzi się blat z drewna klejonego. W tych klasycznych – z litego buku czy dębu. Trzeba pamiętać, by odpowiednio zabezpieczyć powierzchnię takich blatów, np. lakierem akrylowym. Minusem jest mniejsza odporność na wysoką temperaturę, łatwo też o plamy i o ślady po zarysowaniach. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji posłuży jednak przez lata. A urok związany z naturalnymi różnicami w kolorze czy ze specyficzną strukturą słojów jest niepodważalny.

Jak kamień w… kuchnię

W przeciwieństwie do blatów drewnianych można śmiało stawiać na nim gorące garnki. Bez strachu o zniszczenia można też na nim kroić. Blat z kamienia przetrwa naprawdę wiele, a po latach użytkowania wciąż wygląda dobrze. Jedną z jego większych „wad” jest cena. Jest po prostu bardzo drogi, a kosztowne jest już samo dopasowanie go do kuchennych szafek. To nie jest proste, by samodzielnie go przyciąć i zamontować, niezbędne są tu specjalistyczne narzędzia. Dla niektórych ich wadą jest również to, że są zimne w dotyku. Tego problemu nie ma przy lżejszych od kamiennych blatach z mieszanek minerałów, czyli tzw. konglomeratów. Cechuje je również wysoka odporność na czynniki zewnętrzne. Przy ich montażu także trzeba zadzwonić po fachowca.

Płyta z płytek

Gres, klinkier czy terakota również sprawdzą się świetnie jako blat. Charakteryzuje je odporność na wysoką temperaturę, jak i na środki chemiczne. Płytki są przyklejane na płytę, a przestrzenie między nimi są wypełniane wodoodporną fugą. Brzegi takich blatów zabezpiecza się z kolei np. listwami. W kuchniach urządzanych w nowoczesnym stylu dobrze się będą prezentować blaty z aluminium lub stali. Łatwo utrzymać je w czystości, są też odporne na wilgoć. Wymagają jednak zamontowania na stelażu z drewna lub ze stali, tak by były bardziej stabilne. Na rynku są jeszcze bardzo trwałe i efektowne blaty ze szkła hartowanego. Również prezentują się świetnie w tych bardziej awangardowych wnętrzach. Szkło jest odporne na wilgoć, można też bez obaw stawiać na nim gorące naczynia. Odpowiednio gruby blat będzie też trwalszy. Co ciekawe, matowy model doskonale zamaskuje drobne zabrudzenia na powierzchni. Rzadziej spotykane, ale o równie dobrych właściwościach, są blaty z żywicy. Do tego są w tylu kolorach, że bez problemu można je dopasować do kuchni. Niestety, są dość drogie.